Back toCustomer Case Studies - Nordics and BENELUX

Hero Group coördineert wereldwijde locaties en fabrieken centraal via IT competence centers

Locaties profiteren van een passende infrastructuur op basis van een standaardarchitectuur waardoor Hero productieomgevingen hogere beschikbaarheid en flexibiliteit hebben.

Geïmplementeerde Nutanix Software:

  • Het Nutanix Cloud Infrastructure dat rekenkracht, opslag, virtualisatie, systeembeheer en operationeel beheer op natuurlijke wijze combineert tot een kant-en-klaar platform dat binnen enkele minuten kan worden geïmplementeerd om elke applicatie out-of-the-box te kunnen draaien. Nutanix biedt ook krachtige virtualisatiemogelijkheden, waaronder kernbewerkingen van virtuele machines (VM), livemigratie, hoge beschikbaarheid van VM's en virtueel netwerkbeheer, als volledig geïntegreerde functies van de infrastructuurstack in plaats van als op zichzelf staande producten die afzonderlijke implementatie en beheer vereisen. De Nutanix-oplossing kent twee primaire productfamilies: Nutanix AOS Storage en Nutanix Prism. AOS is het gedistribueerde datavlak dat services voor opslag, virtualisatie, back-up en noodherstel biedt, en Prism is de gecentraliseerde beheeroplossing voor Nutanix-omgevingen.
  • Nutanix Mine in samenwerking met Veeam software: is een speciale back-upoplossing, waarbij alleen back-upcomponent-VM's op het Mine™-cluster draaien en de clusteropslag wordt gebruikt om back-upworkloads op te slaan.

Het doel moge duidelijk zijn: beschikbaarheid en flexibiliteit verbeteren en de grip op de kosten en security te verstevigen voor de verschillende IT onderdelen. En dit alles vanuit een centraal te beheren omgeving.

Bas Dijkhuizen
Head of Competence Center Infrastructure bij Hero Group

De Uitdaging

Hero Group is een in 1886 opgerichte Zwitserse onderneming die is gespecialiseerd in voedingsmiddelen met fruit als belangrijkste ingrediënt en is sinds 1914 actief in Nederland. Het familiebedrijf produceert onder andere jam, babyvoeding en energierepen onder verschillende merknamen zoals: Corny, Schwartau, Semper, Beech-Nut, Vitrac, Freche Freunde, Baby Gourmet, Queensberry, Organix, Goodies en uiteraard Hero. Met 19 kantoren en productielocaties is Hero actief in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. De verschillende locaties hadden een zelfstandige IT-omgeving en -organisatie. IT werd met name lokaal georganiseerd en de grootste uitdaging was dan ook om naar een centraal gecoördineerde omgeving te gaan. Redenen hiervoor waren onder andere de beperkte ICT-kennis in met name de kleinere vestigingen, weinig tot geen samenwerking tussen verschillende landen, wat het lastig maakte om schaalvoordelen te realiseren en werd IT niet gezien als een strategische asset. Hierdoor varieerde ook de gebruikte technologie per land. Focus en integratie van de verschillende IT onderdelen en een gecentraliseerd beheer werden voorgedragen als de pijlers voor de nieuwe IT-strategie van Hero Group.

Bas Dijkhuizen, Head of Competence Center Infrastructure bij Hero Group, spreekt over de uitdaging: “We wisten goed wat we wilden bereiken en met kennis en ervaring met bepaalde software en applicaties wisten we ook hoe we onze uitdagingen konden aanpakken. De start werd gemaakt met het bepalen van de IT-strategie en de IT niet te zien als kostenpost maar als strategische asset die onderdeel uitmaakt van de totale bedrijfsstrategie. Onze keuze viel daardoor op de software van Nutanix.” Hero Nederland had al eerder gekozen voor Nutanix ter vervanging van het virtualisatieplatform en de IT-afdeling had goede ervaringen hiermee. Daarom besloot men Nutanix-clusters in te zetten voor de datacenters van Hero Group. “Het doel moge duidelijk zijn: beschikbaarheid en flexibiliteit verbeteren en de grip op de kosten en security te verstevigen voor de verschillende IT onderdelen. En dit alles vanuit een centraal te beheren omgeving.”

De Oplossing

Centraal beheerde hosting infrastructuur, met meer focus en integratie tussen de verschillende Hero onderdelen werd mede mogelijk gemaakt door de aanschaf van centrale hosting infrastructuur software van Nutanix. Hero Group IT faciliteert hosting infra volgens het Private Cloud principe vanuit twee datacenters in Europa. Dijkhuizen legt uit: “Alle Nutanix clusters worden centraal beheerd met Nutanix Prism Pro, waardoor we altijd een compleet beeld van onze omgeving hebben. Op die manier kunnen we de beschikbaarheid eenvoudig monitoren en ervoor zorgen dat alle Hero-locaties profiteren van een krachtige en stabiele infrastructuur. Tegelijkertijd hebben de lokale IT-teams met self-service opties wel de flexibiliteit om eigen keuzes te maken. We bieden hen als het ware Infrastructuur-as-a-Service. Voor de specifieke inrichting maken we dan samen een business case. Ook dan kunnen we met Nutanix waarborgen dat alle data veilig en betrouwbaar geback-upt worden, inclusief disaster recovery. Dat doen we met de combinatie van Nutanix Mine en Veeam. Als resultaat hebben we veel hogere beschikbaarheid en flexibiliteit”.

De Voordelen

De oplossing presteert volgens verwachting en de omgeving is met een team van vier beheerders goed te managen via het Nutanix Cloud Platform. “Een groot voordeel is dat de technische complexiteit is afgenomen door de keuze voor Nutanix”, vertelt Dijkhuizen. “Met minder componenten hebben we minder beheerlast, minder complexiteit en is de beschikbaarheid toch verbeterd. Lifecycle patching is met de Nutanix AHV hypervisor makkelijker en betrouwbaarder. Ook Disaster Recovery en Back-up functies zijn nu standaard ingebakken, dit was niet altijd het geval.” Dijkhuizen vertelt ook over lokale uitdagingen die men heeft opgelost met een centrale werkwijze en IT-strategie bij de inrichting van een lokale Nutanix-clusters in Egypte en de Verenigde Staten. “De IT-infrastructuur en connectiviteit met het internet blijven in Egypte nog altijd een uitdaging. Hierdoor is cloud computing nog kostbaarder en bovendien instabiel. Met een lokaal Nutanix-cluster op basis van de standaardarchitectuur aan de edge, kan de productie veilig doorgaan. In de VS moest de virtuele laag vervangen worden, die gebruikt nu dezelfde technologie stack. Met de flexibiliteit van Nutanix is dat praktisch in te vullen,” concludeert Dijkhuizen.

De transitie van de lokale omgevingen naar de Nutanix clusters in de cloud is in volle gang. “Met Nutanix kunnen we de verschillende snelheden en behoeften van de landen optimaal en kostenefficiënt ondersteunen, zonder risico’s voor beschikbaarheid, stabiliteit en veiligheid”, vervolgt Dijkhuizen. De servers van Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Spanje en Portugal, Italië en Zweden draaien inmiddels in de Private Cloud omgeving en dat geldt ook voor de standaard applicaties. De roadmap voor de cloudtransitie maakte Hero zelf. “Ik heb veel ervaring met Nutanix en hun oplossingen. We werken nauw samen met het team van Nutanix. Tijdens regelmatige business reviews en technische updates sparren we. Zo houden we de kennis van ons compacte IT-team op niveau en vertalen we relevante ontwikkelingen naar onze eigen infrastructuur.”

Een ander bijkomend voordeel van de Nutanix-oplossing is dat Hero Group veel efficiënter gebruik kan maken van de computing recources, wat betekent dat er minder hardware en energie verbruikt wordt en hiermee draagt de oplossing bij aan de verduurzamingsplannen van het bedrijf. Hero zet zich in voor duurzaamheid, om te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van de natuur en al het goede dat zij te bieden heeft.

De Toekomst

Dijkhuizen kijkt alweer vooruit. “Security blijft een belangrijk aandachtspunt. Met micosegmentatie kunnen we op dat vlak nog een slag slaan door netwerksegmenten ook lokaal te beveiligen. We onderzoeken de opties die Nutanix Flow voor netwerk security ons kan bieden. Verder analyseren we Metro Availability voor Nutanix Cloud Clusters, hiermee kunnen beheerders hypervisorclustertechnologieën uitbreiden naar datacenters. Deze uitgerekte clusterconfiguratie helpt de downtime tijdens ongeplande storingen te minimaliseren. Metro Availability ondersteunt ook de migratie van virtuele machines (VM's) tussen locaties, wat betekent dat er vrijwel geen downtime is bij het overbrengen van workloads tussen datacenters. En we breiden onze runbooks uit, operationele teams gebruiken runbooks bij de automatisering van routineonderhoud en de respons op systeemmeldingen en -uitval. Al met al genoeg te doen in de altijd evoluerende wereld van IT,” concludeert Dijkhuizen.