Behoefte Hogeschool Rotterdam
De afdeling die verantwoordelijk is voor het beheer van de ICT-infrastructuur, bestaat uit een klein team van acht medewerkers. Voor de implementatie van Nutanix was één persoon verantwoordelijk voor storage, wat de organisatie afhankelijk maakte van deze beheerder. “Dat was heel specialistisch werk. Als hij met vakantie was, dan kon niemand zijn taken overnemen”, legt Patrick van Wijngen, Systems Engineer bij Hogeschool Rotterdam, uit. De oude NetApp-oplossing was bovendien bijna EOL (End Of Life) waardoor support veel te duur werd voor de hogeschool. “We wilden niet langer elke vijf jaar weer een nieuwe storage-oplossing aanschaffen of onverwachts tegen limieten aanlopen.”
Nutanix biedt als enige een Software Defined Datacenter-oplossing die ver genoeg ontwikkeld is. Het kunnen gebruiken van de ‘storage native’ snapshot-mogelijkheden was voor ons daarbij een vereiste. We hebben ook VMware in combinatie met vSAN overwogen, maar dat was destijds niet volwassen genoeg voor productiedoeleinden – en is op dit moment nog steeds vrij beperkt ten opzichte van de Nutanix-oplossingen.
Uitdaging
Met 39.000 studenten en 4.600 medewerkers is Hogeschool Rotterdam één van de grootste educatieve instellingen in Nederland. De instelling bestaat uit verschillende opleidingsinstituten met elk hun eigen eisen en wensen. Tussen en binnen die instituten zijn er bovendien veel verschillen in de manier waarop docenten en studenten van de ICT-infrastructuur gebruikmaken. Uiteindelijk zal de mobiele werkplek de vaste werkplek gaan vervangen. Hiervoor is een snelle, veilige ICT-omgeving een vereiste; systemen moeten op elk moment beschikbaar zijn en niet tegen limieten aanlopen. De complexiteit van de oude NetApp-oplossing vroeg veel specialistische kennis van het beheerteam, waardoor werkzaamheden niet overdraagbaar waren.
Oplossing
Hogeschool Rotterdam maakt inmiddels al bijna vier jaar gebruik van het Nutanix Acropolis Hyper Converged Infrastructure-platfom voor het leveren van ICT-infrastructuurdiensten. Dat doen zij voor een groot deel vanuit een eigen (on-premises) datacenter met een replicatie naar een tweede datacenter.
Het merendeel van de servers is inmiddels gevirtualiseerd met VMware ESX. Op dit moment draaien er circa 440 virtual machines op 24 Nutanix nodes. Daarnaast heeft de hogeschool nog ongeveer 130 niet-gevirtualiseerde servers, maar het is de bedoeling om dat aantal verder terug te brengen door deze gevirtualiseerd naar het Nutanix platform te migreren. Van Wijngen licht toe: “We hebben alvast de keuze gemaakt om de niet-gevirtualiseerde servers met Nutanix Block Services (iSCSI) te connecteren aan het Nutanix-cluster voor shared storage. Eerst hadden we hiervoor nog een Netapp Metro Cluster in gebruik, maar die hebben we sinds kort kunnen uitfaseren. Dat scheelt aanzienlijk in beheer en kosten.”
De 39.000 studenten hebben inmiddels allemaal een eigen mailbox in Office365. De 4.600 medewerkers hebben hun mailbox vooralsnog on-premises in Microsoft Exchange. Uiteindelijk is het bedoeling dat iedereen werkplekonafhankelijk kan werken. De hogeschool is daarom dit jaar begonnen met een pilot voor Teams en Sharepoint online, ter vervanging van de oude network shares. Hogeschool Rotterdam gebruikt Acropolis Files voor het ter beschikking stellen van homedirectories aan ruim 40.000 eindgebruikers via het Nutanix-platform. Er zijn geen aparte fileservers meer nodig; alles wordt beheerd vanuit de Prism-managementinterface van Nutanix.
“De migratie naar Nutanix verliep heel eenvoudig en snel. Het migreren van alle virtuele machines heeft ongeveer een week geduurd, maar de inrichting was binnen twee uur klaar voor gebruik – daar hebben wij nauwelijks werk aan gehad. Dat was wel anders geweest met NetApp- of HP-storage; als je dan overstapte, was je doorgaans een half jaar bezig. Verder kan iedereen nu gewoon op vakantie zonder de zorg dat er iets niet werkt”, zegt van Wijngen. Het uitbreiden van de omgeving gaat bovendien bijzonder eenvoudig. Er kan nu gewoon een Nutanix-node bijgezet worden zonder tegen limieten aan te lopen.
Van Wijngen: “Dankzij Nutanix hebben we nu een software-driven datacenter. Er wordt regelmatig nieuwe technologie toegevoegd aan de Nutanix-software: functionaliteiten waar ons datacenter van kan profiteren na een eenvoudige software-upgrade. We hoeven de hardware dus niet per se meer te vervangen om ons datacenter up-to-date te houden. Ook het verschil in presentatieniveau tussen Nutanix en onze vroegere leverancier is groot; dankzij Nutanix werkt de hele omgeving merkbaar sneller.”
Klant success story
“Omdat het zo weinig beheerslasten met zich meebrengt, is Nutanix eigenlijk onzichtbaar geworden”, zegt van Wijngen. “Het draait ongemerkt op de achtergrond. Nu hoeven we niet langer allemaal controles door te voeren of logfiles te controleren. Zeker in een klein team is dat goed merkbaar, want dan is tijd schaars. Dankzij Nutanix kunnen we die tijd nu gebruiken om ons meer met innovatieve zaken bezig te houden in plaats van alleen met dagelijks operationeel beheer. Zo zijn we op dit moment bezig met twee grote projecten. Het eerste project is de ‘mobiele werkplek’, waarbij iedereen een laptop krijgt die de vaste werkplek moet gaan vervangen en waardoor mensen ook makkelijker vanuit huis kunnen werken. Dit vergt wel enig onderzoek en troubleshooting. Het tweede project, de migratie van gedeelde mappen naar Sharepoint en Teams, is daar nauw mee verbonden. Ook dit project vergt mankracht en tijd.”
Toekomst
Hogeschool Rotterdam wil zoveel mogelijk virtualiseren; zeker 90 procent van de workloads zal uiteindelijk virtueel zijn. Het gebruik van de cloud betreft voornamelijk SaaS-applicaties, zoals Office 365. “VM’s in de cloud zijn, zeker in ons geval, nog erg duur. Met Nutanix hebben we een kostenefficiënt en schaalbaar platform, waarbij we voortdurend de keuzevrijheid hebben om applicaties aan te bieden vanuit ons eigen datacenter of vanuit de cloud.”
Van Wijngen vervolgt: “De toekomst met Nutanix zien wij heel positief. Nutanix zit niet stil en komt regelmatig met nieuwe functionaliteiten. Het is niet ondenkbaar dat we in de toekomst ook de Nutanix Hypervisor gaan gebruiken. VMware kunnen we dan uitfaseren, wat weer aanzienlijk scheelt in de kosten.”