Royal Swinkels Family Brewers is volop in beweging. Naast inmiddels zeven brouwerijen omvat het concern met Bier&cO een van de grootste distributeurs van speciaalbieren in Europa, Holland Malt met mouterijen op twee locaties, en de Habesha brouwerij in Ethiopië, alsmede een minderheidsbelang in de grote Argo-brouwerij in Georgië. Het moederbedrijf is in Nederland misschien minder bekend dan het Bavaria pils dat het al meer dan 300 jaar brouwt, maar de Royal Swinkels Family Brewers kan wél het grootste bierportfolio van Nederland claimen. Niet alleen breidde het eeuwenoude familiebedrijf de laatste jaren fors uit, ook de IT gaat op de schop. Onderdeel hiervan is de migratie van de datacenters, die in samenwerking met ICT Partners werd uitgevoerd.
Transformatie naar datagestuurd ondernemen
Net als veel bedrijven ziet ook Swinkels Family Brewers de rol van IT veranderen. Van een noodzakelijke kostenpost, beheerd door een klein team dat met veel inventiviteit pragmatische IT-oplossingen wist te realiseren, naar het realiseren van IT onder architectuur, en secure by design. Dat heeft er alles mee te maken dat de familiebrouwer aan het transformeren is naar een datagestuurd bedrijf: een ‘Intelligent Brewery’. Een uitdaging daarbij is dat de overnames van de afgelopen jaren, waaronder de brouwerijen Palm en De Molen, maar ook Bier&cO voor een lappendeken van IT-voorzieningen hebben gezorgd.
Er was dan ook alle aanleiding om die onder handen te nemen, van applicatielandschap tot infrastructuur. Het beoogde resultaat: enerzijds zorgen dat elke afdeling en elke medewerker de juiste informatie voorhanden heeft, anderzijds dat de hiervoor benodigde voorzieningen beheersbaar zijn en blijven. Om die reden zet Swinkels Family Brewers voor het toekomstig applicatielandschap zoveel mogelijk in op gestandaardiseerde applicaties, op basis van SAP Cloud. Dit moet het in de loop der jaren ontwikkelde ABAP-maatwerk en meerdere zelf ontwikkelde applicaties vervangen, dat een te grote uitdaging vormt als het gaat om bij te blijven met upgrades. Tegelijkertijd voldeden de on-prem datacenters waarop deze applicaties draaien, met infrastructuur op basis van VMware en Netapp Metrocluster, niet meer qua capaciteit en waren aan vervanging toe. Om groei in de toekomst mogelijk te maken diende dus een nieuwe oplossing te worden gevonden.
De beschikbaarheid van de Nutanix HCI-oplossing richting de organisatie is uitstekend. Bovendien hebben we bij sommige applicaties enorme performance-verschillen gezien.
Twee locaties, één HCI-oplossing
Dat moest in elk geval een gestandaardiseerde, uniforme oplossing worden voor de locaties in Lieshout en Steenhuffel in België, vestigingsplaats van de Palm brouwerij. Voor het bepalen van de nieuwe infrastructuur kwam Swinkels na een tendertraject uit bij ICT Partners, dat op basis van de wensen een Nutanix HCI-oplossing adviseerde. Voor Swinkels was dit een aantrekkelijke optie, omdat het alle bestaande compute, storage en virtualisatie oplossingen kon vervangen in één oplossing. Dat leverde ook een besparing op licenties op.
Bovendien werd het met deze oplossing mogelijk om alle nieuwe clusters van verschillende omvang op verschillende locaties centraal te beheren (op zowel cluster-, vm- als fileserver-niveau) vanuit één omgeving, middels Nutanix Prism. Daarnaast integreerde de Nutanix-oplossing naadloos met de gekozen back-up oplossing op basis van Rubrik en longterm storage op voordelige Azure blockstorage. Dat vereenvoudigde het beheer nog meer. De migratie verliep voorspoedig, aldus IT Operations Manager Rolf Soeten. Ook zijn al de nodige upgrades gedaan zonder enige downtime, zo meldt Senior System and Network Administrator John Aalders. “De beschikbaarheid richting de organisatie is uitstekend.” Daarnaast bleken de prestaties van het nieuwe platform een onverwacht extra voordeel, meldt Soeten. “Bij sommige applicaties hebben we enorme performance-verschillen gezien.”
Waarom on-prem?
Veel bedrijven kiezen ervoor hun applicatielandschap naar de cloud te verhuizen. De vraag kan dus worden gesteld waarom Swinkels Family Brewers koos voor vernieuwing van de eigen datacenters, nu er toch gemoderniseerd werd. Daar heeft het bedrijf echter meerdere goede redenen voor. De eerste is een voorziening die cruciaal is voor de brouwerijen, namelijk de forse hoeveelheid OT-infrastructuur, bestaande uit onder andere PAC, SCADA en ProLeiT-systemen van sterk uiteenlopende leeftijd. Deze gebruiken eigen software, die op termijn ook moet migreren naar de on-prem Nutanix infrastructuur. Die staat juist dicht bij de productielijnen om latency zoveel mogelijk te reduceren. Zoals Harry Beekman van ICT Partners het omschrijft: “Waar productie wordt gedraaid, is er altijd nog noodzaak voor lokale IT-infrastructuur – en dat moet een solide omgeving zijn.”
Daarnaast zijn er nog veel legacy-toepassingen, die zich niet eenvoudig naar de cloud laten migreren. Terwijl er wordt gewerkt aan een overstap naar standaardtoepassingen in plaats van het maatwerk van weleer, onderzoekt de familiebrouwer waar de cloud nog meer meerwaarde kan bieden. Bijvoorbeeld voor lange termijn retentie. De ingebruikname van de on-prem infrastructuur op basis van Nutanix, gaat samen met experimenten met Azure en de transitie naar SAP Cloud voor de standaardtoepassingen. Zo houdt Swinkels Family Brewers de kosten voorspelbaar en doet het proefondervindelijk ervaring op, in de woorden van Soeten.
Flexibel en schaalbaar
Een van de voordelen van Nutanix is dat het hardware-agnostisch is. ICT Partners koos in overleg met Swinkels Family Brewers voor Lenovo-hardware, omdat deze exact op maat geconfigureerd kon worden, en zorgde voor de installatie. Op de Nutanix-clusters draaien naast file share data de applicaties die (nog) niet in SAP kunnen worden ondergebracht, nog altijd zo’n 100 verschillende toepassingen. Daarvan wordt beoordeeld wat ermee gaat gebeuren.
Hoewel er in de toekomst minder van de huidige applicaties on-premises gedraaid zullen worden, zal de capaciteit van de Nutanix-clusters zeker worden benut. Niet alleen voor de OT-toepassingen, maar ook security vereist in toenemende mate capaciteit. Daarbij is de schaalbaarheid van Nutanix een voordeel: “Je kan eenvoudig iets uitbreiden, eventueel ook voor de korte termijn”, zo stelt Beekman.
Die schaalbaarheid en flexibiliteit sluiten aan bij de visie van Swinkels, dat als familiebedrijf bovenal oog heeft voor de lange termijn. Inmiddels werken leden van de familie van de zevende generatie in het bedrijf (waarvan een in het IT team). De nieuwe infrastructuur kan meegroeien met de ambities van de organisatie. In de woorden van Aalders: “Het is een keuze voor de lange termijn en voor de volgende generatie.”